Која е вашата IP адреса?

Вашата IP адреса

^
Податоци за интернет протокол
Интернет протокол верзија 4 (IPv4)
Интернет протокол верзија 6 (IPv6)
Име на домаќин
Интернет-провајдер на услуги (ISP)
Податоци за интернет прелистувачот
Прелистувач
Верзија на прелистувач
Оперативен систем (ОС)
Тип на уред
Податоци за IP локација
Континент
Земја
Градот
Географска ширина
Географска должина
Временска зона
Поштенски код
Поделби

Што има на страницата: Моја IP адреса

Погоре е вашата јавна IP адреса. Кога влегувате во која било веб-локација, серверот што ја хостира таа веб-локација ве идентификува со оваа IP адреса. Не е константно кај повеќето интернет провајдери и се менува од време на време - на страницата 'Мојата IP адреса' можете да проверите што е моментално.

Што е IP адреса?

Кратенката IP е преземена од англискиот јазик и означува „Адреса на Интернет протокол“ - што значи адреса на Интернет протокол. Се дава на секој уред кој се поврзува на мрежата и овозможува комуникација. Секоја IP адреса која моментално се користи може да се појави во две верзии: IPv4 и IPv6, некои адреси се поправени и уредот не ја менува кога се поврзува на интернет, но има и променливи IP адреси - тогаш уредот може да ја менува секогаш кога ќе се поврзе на интернет.